Bagom efterårsprogrammet med Sebastian Wolff: “Et program med fingeren på pulsen, men uden at negligere fortiden”

Den første reelle koncertsæson ovenpå corona er endelig i gang, men alt er ikke som det var. Krig i Europa og stigende energipriser påvirker alle – også kulturlivet. Alligevel bliver Tobakkens booker Sebastian Wolff glad, når han kigger på efterårsprogrammet, der byder på oplevelser for alle byens borgere.

Sebastian Wolff har siddet på posten som Tobakkens musikbooker siden december 2019, så man kan næppe tale om en længere periode med business as usual.

Vi har taget hul på den første almindelige sæson ovenpå en lang pandemi. Er alt ved det gamle på Tobakken?

“Koncerten som vi kender den er tilbage. Der er ikke længere krav om corona pas, vi skal ikke bære mundbind, og vi behøver ikke opdele publikum i mindre grupper. På den måde er det en rar oplevelse, igen at opleve musikken blomstre på Tobakkens scener. Men vi befinder os stadig i en tid hvor alt er ukendt. Der er krig i Europa, og langt de fleste mærker de stigende priser på alt omkring os. Som samfund har vi svært ved at se særlig langt frem, og det mærker vi på Tobakken.”

Hvordan?

“Billetsalget er ikke som før corona, de fleste spillesteder, inklusiv Tobakken, sælger i omegnen af 60 procent af, hvad de plejer at sælge. Som spillested består en væsentlig del af vores likviditet af penge fra vores billetsalg. Før corona havde vi næsten altid 8000 solgte billetter til kommende koncerter, men under corona faldt det tal til 2500. Det tal så vi heldigvis stige efter pandemien, men med den nuværende krise køber færre og færre koncertbilletter til arrangementer længere ude i fremtiden. Da vi ramte sommerperioden, med næsten to måneder uden koncerter, så vi vores likviditet falde igen. Indtil videre tyder det dog ikke på, at der rent faktisk er færre gæster til vores koncerter. De køber bare ikke billetter lang tid i forvejen. Vi er på nuværende tidspunkt næsten tilbage til tiden før corona med mere end 7000 solgte billetter til fremtidige koncerter.”

Er du optimistisk omkring fremtiden?

“Ja, klart. Tobakken skal lande på benene igen ovenpå pandemien, og der arbejdes på at sikre driften. Så skal musikken løfte Tobakken, og det synes jeg efterårsprogrammet gør.”

Artister som virkelig mener det!

Hvad kendetegner efterårsprogrammet?

“Efterårsprogrammet er spændende! Energien og spillelysten ovenpå corona har nu lagt sig, og de fleste bands har spillet langt flere koncerter det sidste halve år, end de nogensinde har gjort før. Dem der fortsætter ind i efteråret, det er de artister som virkelig mener det. Det er en blanding af gamle kendinge og etablerede navne som Sebastian, Walter Trout og Magtens Korridorer. Der er de erfarne artister, men med et nyt islæt. Eksempelvis er Kira & The Kindred Spirits tilbage med fornyet energi. Og den unge generation af bands buldrer stadig derudaf. Vi har blandt andet både Blæst og Zar Paulo på programmet, der begge gjorde stort indtryk til P3 Guld. Og selvfølgelig tunge bands som Orm, Vola og Bæst, der i øjeblikket skubber metalmusikken fremad. Det er svært at pege på et enkelt kendetegn. Men hvis jeg kort skal beskrive efteråret på Tobakken, så vil jeg kalde det et program med fingeren på pulsen, men uden at negligere fortiden. Vi holder traditionerne i hævd, mens vi genfinder vores fodfæste.”

Hvor meget betyder diversitet i genrer, når du skal sammensætte et program til esbjergenserne?

“Jeg tænker meget over, at Tobakken skal præsentere et diverst program på alle måder. Vi er et spillested drevet af offentlige midler, så alle borgerne skal kunne finde noget på programmet. Det er utrolig vigtigt for os, at vi så effektivt som muligt kan omdanne vores midler til kulturoplevelser for alle byens borgere.”

Hvordan kommer det til udtryk over de næste måneder?

“Jamen det kommer eksempelvis til udtryk, når vi inden for en kort periode kan præsentere et etableret navn som Kira & The Kindred Spirits, men også et nyt navn indenfor hiphop med Shooter Gang, dyster black metal med Orm, og blues fra USA med Walter Trout. Derudover har vi dette efterår også en kæmpe DJ-fest med blandt andre Tessa på programmet. Det viser fint hvor bredt, vi kommer omkring den rytmiske musik på Tobakken.”

DECIBEL, den 28. oktober. Læs mere her.

Mangler der, i din optik, noget på efterårsprogrammet?

“Ja, et område der stadig halter ovenpå corona, er hos de internationale navne. Der stadig hersker stor usikkerhed i branchen, når det gælder udlandet. Det oplevede vi blandt andet med Wolfmother i sommers. I år har vi enkelte navne fra Sverige, Holland, USA og Canada. Men jeg vil gerne præsentere mange flere internationale navne, så jeg glæder mig til mere stabilitet på den front.”

De nye bekendtskaber er de mest interessante

Et spørgsmål du sikkert hader, men som jeg skal stille: Hvilke koncerter glæder du dig personligt til?

“Ja, den er altid svær. Jeg glæder mig selvfølgelig til de navne, jeg kender, og som jeg ved kan skabe en fest. Men de nye bekendtskaber er altid de meste interessante for mig. Derfor glæder jeg mig blandt andet til Hugorm, som jeg aldrig har set live før. Derudover glæder jeg mig til nye metalbands som Orm og Vola. Så er jeg også nødt til at nævne The Courettes, de har virkelig en gennemført stil. De spiller en opdateret version af 60’ernes surf rock, ikke langt fra navne som Beach Boys og Beatles. Men med lidt mere peber på. Jeg havde fornøjelsen af at se dem på Canonball Festival i Næstved, da Kellermensch også skulle optræde samme dag. Men jeg ser desværre aldrig ret meget af andres koncerter, når jeg selv skal spille. Så dem glæder jeg mig til rigtigt at opleve.”

Apropos Kellermensch – I spiller jo også på Tobakken den 8. oktober. Hvad betyder det for jer at spille her?

“Det betyder meget! Nu læste jeg også interviewet med Simon Kvamm, hvor han taler om Esbjerg som en svær by. Det kan jeg kun nikke genkendende til, det er også hvad jeg hører i branchen. Men vi mærker klart en hjemmebanefordel. Kellermensch er populære i både Aarhus og København, men intet slår kærligheden i Esbjerg.”

Kan vi forvente noget særligt, når nu der er tale om en hjemmebane koncert?

“Vores turné slutter på Tobakken, og det bliver med et brag. Når vi møder ind på Tobakken, er det med en kæmpe kampgejst. Vi har kun spillet gode koncerter indtil videre, men tour afslutning på Tobakken SKAL overgå alle de andre. Derudover er det altid fedt for os at spille i Esbjerg, da det også er en aften, hvor vi kan få en god aften i byen bagefter. Vi plejer jo altid at bevæge os op i Skolegade efter koncerten på enten Industrien eller Vinbaren.”