BLOK BEATS er en åben invitation til hele Esbjerg: “Stengårdsvej er IKKE et farligt sted”

Den 25. juni er Stengårdsvej i Esbjerg omdrejningspunkt for en ny endagsfestival med navnet BLOK BEATS. Line-uppet byder på store navne indenfor dansk hiphop som Branco, Ice Kiid, Jimilian, Fouli, Amina og derudover vil der være workshops og madboder. Bag Initiativet står Anab Rage og Mai Eun Mee Holm Jensen med et klart budskab til resten af byen.

“Da jeg gik på Esbjerg Gymnasium, turde nogle af mine klassekammerater ikke engang komme hjem til mig,” fortæller 26årige Anab Rage, der sammen med Mai Eun Mee Holm Jensen fik idéen til en urban festival midt i den mest berygtede bydel i Esbjerg.

“Stengårdsvej er IKKE et farligt sted. Det er ikke et sted man skal frygte, man kan trygt komme her med både venner og familie,” slår hun fast.

Derfor har de to kvinder sat sig for at skabe en festival med henblik på at nedbryde fordomme om Stengårdsvej:

“De fleste har det bedst, der hvor de befinder sig til daglig. Vi vil gerne vise resten af byen, at Stengårdsvej er et godt sted,” siger Mai Eun Mee Holm Jensen.

En lærerig proces

Ingen af de to kvinder har tidligere erfaring med store events. Anab Rage er 26 år, og hun arbejder til daglig som socialrådgiver hos Job Aktiv. Hun er født og opvokset i Esbjerg, og bor selv på Stengårdsvej. Mai Eun Mee Holm Jensen er 31 år, og i øjeblikket under uddannelse som socialrådgiver. Hun kommer fra Lille Darum, men flyttede til Esbjerg som 16årig, da hun startede på Esbjerg Gymnasium:

“Jeg fik hurtigt et stærkt tilhørsforhold til Stengårdsvej gennem bekendtskaber på gymnasiet, som sidenhen er blevet til venskaber.”

Hvordan opstod idéen til festival med afsæt i en bydel som Stengårdsvej?

Anab Rage: ”Da regeringens ghetto plan blev lagt ud i 2018 skabte den en del fordomme om Stengårdsvej. De fordomme har Esbjerg Kommune sidenhen arbejdet med at nedbryde gennem 6705 projektet. Det var i kraft af dette projekt at Kiera (Conboy, projektleder hos Esbjerg Kommune red.) tog fat i mig.”

Mai Eun Mee Holm Jensen: “Anab er en meget aktiv beboer på Stengårdsvej.”

Anab Rage: “Hun spurgte, om jeg ikke havde en idé til et godt projekt. Derfor ringende jeg til Mai og et par andre veninder. Vi mødtes på Sunset inde i byen til en fælles brainstorm.”

Mai Eun Mee Holm Jensen: ”Det skulle oprindeligt have været en mindre begivenhed. Men nu er vi her med en reel festival foran os. Det hele er meget større end vi nogensinde havde forventet.”

Hvordan har processen været?

“Udfordrende!” siger Anab Rage med et lille grin, og fortsætter:

“At planlægge en festival er meget langt fra vores hverdag. Men det har været vildt fedt og lærerigt, at se hvad der faktisk skal til, for at få en festival på benene. Vi skulle lære det hele fra bunden.”

Mai Eun Mee Holm Jensen: “Det er i en helt anden kaliber, end noget vi har prøvet før.”

Anab Rage: ”Vi er virkelig glade for muligheden. Det har givet os et kæmpe netværk.”

Festivalen er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune, Statens Kunstfond og Tobakken. Poul Erik Lykke (bedre kendt som Nold) og Tobakkens tekniske afdeling står for opsætning af festivalpladsen og afvikling af selve festivalen med alt hvad det indebærer – lige fra toiletfaciliteter til scene og lys. Programmet er sammensat af Anab Rage og Mai Eun Mee Holm, Jensen i samarbejde med Tobakkens musikbooker Sebastian Wolff.

“Festivalen er også en begivenhed til de unge på Stengårdsvej. Det er vigtigt for os, at det kan ses i musikken og aktiviteterne,” siger Anab Rage.

   

Hiphop, graffiti og basketball

BLOK BEATS finder sted på atletikbanen på Degnevej, kun en kort gåtur fra Stengårdsvej. D. 25. juni vil bydelen emme af liv når lækre madboder, fede workshops og ikke mindst god musik fylder banen ud:

“Rap-politics afholder to workshops med et sejt hold af unge mennesker. Den ene hedder Storyteller, hvilket er en workshop hvor forskellige emner tages op til diskussion. Den handler om at nedbryde fordomme, og vise forskellige sider af relevante emner. Publikum er en stor del af den workshop, da vi gerne vil vise så mange sider og synsvinkler som muligt på de forskellige emner,” fortæller Mai Eun Mee Holm Jensen ivrigt, da vi spørger ind til festivalens mange aktiviteter.

“Den anden workshop er en rap-workshop med fokus på rim, rytme og beats. Der kommer folk, som arbejder med hiphop musik hver eneste dag. Du får derfor mulighed for at lære alt muligt om ordsammensætning og tekstskrivning.”

Foruden Rap-politics, kommer GAME Esbjerg med en basket ball bane til fri afbenyttelse, mens de også vil stå for en danseworkshop. Daniel Kostic, bedre kendt som DJ Papa Skrald i Esbjerg, kommer med en graffiti workshop med fokus på maleteknikker, hvor publikum selv kan prøve kræfter med gadekunsten.

”De fleste aktiviteter handler i høj grad om at danne relationer mens man hører musik og har det sjovt,” siger Mai Eun Mee Holm Jensen.

“Men det er jo kun det der sker fra kl. 15.00 til 18.00,” tilføjer Anab Rage.

“Ja, kl. 18.30 starter musikken og spiller frem til kl. 00. Og imens man hører musik, kan man med fordel få lidt at spise i de forskellige madboder.”

Hvem henvender festivalen sig specifikt til?

Anab Rage: “Det er vigtigt at pointere, at alle er velkomne. Men aktiviteterne henvender sig især til alle unge mellem 15 og 25 år.”

Mai Eun Mee Holm Jensen: “Men er man lidt ældre som os andre, så må man altså også gerne komme. Også hvis man er yngre. Men da vi planlagde festivalen, skulle vi skabe en målgruppe, så vi kunne komme videre med et godt program, et fedt design osv.”

Anab Rage: “Men alle er velkomne, ligesom til alle andre festivaler.”

En fremtid med mere mangfoldighed

BLOK BEATS er som udgangspunkt et engangsprojekt, men både Anab Rage og Mai Eun Mee Holm Jensen håber det kan fortsætte og udvikle sig til mere i fremtiden:

“Vi håber først og fremmest på, at Esbjerg vil tage godt imod det nye initiativ, og at så mange deltager i festivalen som muligt,” siger Anab Rage, hvorefter Mai Eun Mee Holm Jensen tilføjer:

“Vi håber at folk får en fed oplevelse, og at de derfor har lyst til at deltage igen.”

Anab Rage: “Ja, for så laver vi gerne en endnu federe festival næste år,” siger hun med et grin. Hun kigger over på Mai Eun Mee Holm Jensen, som til slut siger:

“Men nu fokuserer vi først og fremmest på i år, hvor vi på Stengårdsvej inviterer alle til en urban festival med mulighed for at danne nye relationer. Vi vil nedbryde fordomme og hylde mangfoldigheden.”

Læs mere om festivalen på www.blokbeats.dk.

Fra venstre: Mai Eun Mee Holm Jensen og Anab Rage