“Boks som en aggressiv bulldog!”

Tobakken har afholdt boksestævner i samarbejde med bokseklubben EBBK næsten hvert år siden starten af 00’erne, senest i 2020 hvor 10 kampe udspillede sig med 20 forskellige boksere i ringen. Onsdag d. 13. april afholder EBBK endnu engang boksestævne på Tobakken, og i den forbindelse har vi talt med den 16årige Teresa Genzwuerker, der er EBBK’s eneste kvindelige bokser.

Af Simon Melhus

“Jeg er den eneste kvindelige bokser i vores bokseklub. Det giver mig en lidt anden oplevelse til træning, fordi jeg altid bokser med drengene. Jeg savner nogle gange en anden pige i klubben, fordi jeg bokser mod andre piger til mine kampe. Derfor vil jeg gerne vide hvordan de bokser,” fortæller Teresa Genzwuerker.

Hun går til boksning i bokseklubben EBBK fem gange i ugen, og derudover går hun til spinning én til to gange i ugen:

“Jeg er i gang næsten hver dag, så det bliver til ret meget træning i løbet af en uge. Men jeg synes heldigvis, at det er sjovt. God musik giver mig også lidt ekstra motivation, så jeg har ofte rock musik i ørene. Alt med et godt beat giver mig energi.”

Teresa Genzwuerker har gået til boksning i to år, og hun har allerede tre kampe bag sig:

“Den første kamp tabte jeg desværre. Men jeg fandt ud af, hvad jeg skulle arbejde på. De to andre kampe vandt jeg.”

Onsdag d. 13. april skal hun bokse på Tobakken til hendes første hjemmebane kamp.

Million Dollar Baby

Teresa Genzwuerker kommer oprindeligt fra Bayern i Tyskland, men flyttede til Danmark med hendes familie som seksårig. Til daglig går hun på Esbjerg Gymnasium:

“Min dagligdag er fyldt. Jeg skal passe min skole, hvor der ofte er lektier og mange forskellige opgaver. Så er der boksning, og så skal min kæreste jo også have lidt opmærksomhed,” siger hun med et smil.

“Derudover kan jeg godt lide film. Det var faktisk en film, der fik mig startet til boksning. Jeg så Million Dollar Baby, der handler om en kvinde som arbejder sig opad, og på den måde skaber hun respekt om sig selv. Hun bliver bare ved og ved, og desværre ender filmen tragisk. Men dagen efter tænkte jeg, at det vil jeg også prøve.”

Hvad siger dine forældre til, at du bokser?

“Min mor er helt ombord. Min far var lidt nervøs i starten. Han ville hellere have, at jeg prøvede tennis eller en anden mere sikker sport. Min i dag er han også helt ombord, han synes bare det er virkelig sejt.”

Teresa Genzwuerker er U19 bokser, hvor nogle særlige regler gælder:

“Jeg skal bokse 3 x 2 minutter, og ikke 3 x3 minutter som de ældre boksere. Derudover skal jeg bruge hjelm, men ellers gælder alle de samme regler.”

Bliver du nervøs op til en kamp?

“Ja, selvfølgelig. Men ikke for at blive slået, det er jo en del af sporten. Jeg bliver mest nevøs ved tanken om min modstander. Hvad nu hvis hun er bedre end mig, eller hvad nu hvis jeg bliver træt, og glemmer teknikken.”

Hvad lærte du af dit første nederlag?

“Min træner sagde, at jeg skal bokse mere som en aggressiv bulldog,” siger Teresa Genzwuerker med grin, og fortsætter:

“Jeg skal være mere vild og hurtig i mine bevægelser. Det tænker jeg altid på nu. Boks som en aggressiv bulldog!”

Teresa Genzwuerken til sparringskamp i Polen.

Meget mere end en slåskamp

En boksekamp er ikke en tilfældig slåskamp, men en sport med etikette og regler:

“Som bokser kæmper man kun mod andre boksere i samme vægtklasse. Jeg bokser i letvægtsklassen, hvilket vil sige 61-63 kg.”

Derudover er der en del forberedelse op til selve kampen:

“Min træner og jeg ankommer typisk ret tidligt til stævnet, så vi kan finde ud af, hvornår jeg helt præcist skal bokse. Så kan vi planlægge, hvornår jeg skal spise, og hvornår jeg skal varme op. Derudover skal man som bokser igennem nogle hurtige lægetjeks, inden man må kæmpe. Når jeg så endelig træder ind i ringen, handler det bare om at gøre mit bedste.”

Hvordan vinder man en boksekamp? 

“Man vinder oftest på point. Der er fire dommere, én på hver side af ringen, som alle tæller points, og man får ét point for hver gang, man rammer sin modstander rent. Hvis min modstander beskytter sig mod et slag, så får jeg ikke et point. Men hvis jeg rammer rent, uden at min modstander når at beskytte sig, så får jeg et point.“

Hvad er den største forskel på en reel kamp og en træningskamp?

“Jamen det er selvfølgelig publikum, der er pludselig mange folk som kigger på mig. Men når jeg er i ringen, så tænker jeg faktisk slet ikke på dem. Jeg fokuserer udelukkende på mig selv, min teknik og min modstander. Når jeg står midt i kampen, så handler det om at give alt. Jeg skal vise mit hårde arbejde op til kampen.”

Glæder du dig til din kamp på Tobakken?

“Ja. Jeg har aldrig haft en kamp i Esbjerg. Det bliver rigtig fedt, og jeg håber det går godt. Min familie kommer, så jeg glæder mig til at vise dem, hvad jeg kan.”

Hvad kan publikum forvente?

“Når man ser en boksekamp, er det vigtigt at huske, at det er en sport med teknik som kræver meget træning. Der er en slags beauty i den måde, man bevæger sig på. Men ellers håber jeg selvfølgelig at publikum er på, og at de viser deres støtte til os i ringen.”

Du kan læse mere om stævnet på Tobakken d. 13. april her.

EBBK Juleboksestævne på Tobakken 2016, Esbjerg. Foto: Niels Husted