Den 10. og 11. juni slår Tobakken dørene op til den første udgave af Death Coast Festival nogensinde. Bag festivalen står blandt andre Morten Nissen, der tidligere har været med til at arrangere Made in Esbjerg. Tobakken har talt med ham om Death Coast konceptet, og om hvordan festivalen skal genetablere Esbjerg som centrum for den ekstreme metalmusik.
“Tanken er at genoplive tiden fra 90’erne på Tobakken, hvor folk fra hele landet tog til Esbjerg for at opleve store metal navne som Obituary, Massacre, Darkthrone og Dismember med flere. Dengang var byen kendt som Danmarks metal hovedstad,” fortæller Morten Nissen, der til daglig driver markedsføringsbureauet Trechoma Promotion.
Han er gået sammen med Michael Hvolgaard Andersen og René Blavnsfeldt om Death Coast Festival, der skal bringe Esbjerg tilbage på det ekstreme metal landkort:
“Tiden er moden til det nu, blandt andet på grund af tiltag som Musikby Esbjerg. Det er en øvelokaleforening, hvor unge mennesker kan mødes og spille musik sammen. Jeg er nok ikke den eneste, der som 15årig syntes det var fedt at spille guitar og brøle lidt ind i mikrofonen. Nu findes der snart et sted, hvor de unge har mulighed for netop det. Hvis man samtidig laver en festival, hvor de der spiller den lidt hårdere form for metal kan præsentere deres musik, så er der en symbiose mellem festivalen og det, der foregår i byen.”
For Morten Nissen og de andre bag festivalen er det vigtig at nære det lokale vækstlag:
“I 90’erne blomstrede miljøet især på grund af Jacob Hansen (Hansen Studios red.) og Jakob Schultz (tidl. Invocator red.) der begge spillede i Invocator, og de brugte deres netværk på den globale metalscene til at arrangere koncerter på Aktivitetshuset, der senere blev til Tobakken. De fik store bands indenfor ekstrem-metallen til Esbjerg, som ikke spillede andre steder i Danmark. Når der skal ske noget, kræver det et aktivt vækstlag, og unge mennesker med vision og energi. Det var det, der drev miljøet dengang, og det kan måske komme til at ske igen.”
Med årets festival vil de slå et hul i jorden med et program, der kan lokke folk fra andre byer og sågar andre lande til Esbjerg, for igen at opleve bands, du ikke ser andre steder.
Koncertplakater fra metalkoncerter på Aktivitetshuset gennem 90’erne.
En festival du vil rejse efter
Death Coast Festival er niche festival med fokus på ekstrem metal. Idéen startede hos Michael Hvolgaard Andersen, der i dag driver Target Group. Han er desuden med til at arrangere festivaler som Nordic Noise, Cannonball og Næstved Metal Festival. Gennem 90’erne rejste han jævnligt til Esbjerg fra København for at opleve store metalbands på Tobakken:
“Michael har, ligesom os andre, utrolig mange gode minder fra Esbjerg. Det er dem han gerne vil genoplive for både ham selv, men især for andre mennesker. Han tager derfor først fat i René (Blavnsfeldt red.) og derefter mig med idéen om at skabe metalfestival i Esbjerg.”
Morten Nissen er ikke et sekund i tvivl:
“Jeg siger ja med det samme. Det er et spændende projekt. Både René og jeg mindes også tiden fra dengang, og det vil vi gerne give videre til unge mennesker i dag. Og det skal selvfølgelig være på det sted, hvor det også skete i 90’erne. Alle minderne og historierne kommer fra Tobakken, og derfor er Tobakken en essentiel del af Death Coast Festival. Vi metalfolk er meget nørdede og historiske på den måde,” siger han med et lille grin.
Hvordan adskiller Death Coast Festival sig fra eksempelvis Fuzztival eller andre rockfestivaler i Danmark?
“Death Coast er en festival for ekstrem metal, og det skal det altid være. Det er et rendyrket indblik i en meget bestemt genre, og kun den genre. Vi kommer aldrig til at præsentere den blødere metal. Vi tror på, at hvis vi bygger konceptet ordentligt op fra start, så vil folk gerne rejse efter det. Det vil de jo allerede, ser det ud til.”
Hvad kendetegner den ekstreme metal?
“Ligesom Fuzztival udspringer af 60’er rocken, så udspringer den ekstreme metal af thrash musikken og bands som Metallica og naturligvis Venom. Det udtryk er blevet hurtigere, tungere og mere voldsomt i den ekstreme metal. Hvis man ikke i forvejen kender til genren, så har man i den grad en oplevelse foran sig på Death Coast Festival, og måske kan festivalen endda bryde med nogle fordomme. Det er langt fra alt ekstrem metal der “larmer”. Det er ligesom med alt andet musik, uanset om der er tale om jazz, pop eller metal. Det er oftest rigtig dygtige musikere, og hvis man sætter sig lidt ind i genren, så vil langt de fleste finde noget, de kan lide – også i den ekstreme metal.”
Hvis man slet ikke har noget kendskab til ekstrem metal, hvor skal man så starte?
“Vltimas er et godt bud. Det er ekstremt og hurtigt, men stadig ret nemt at lytte til. Langt det meste på festivalen er faktisk ret lyttevenligt, hvis man først accepterer, at de ikke synger rent, men i stedet growler. Hvis man er fra Esbjerg, så er lokale navne som Cor Vacante og Helge også gode nedslag. Og selvfølgelig Maceration med tidligere medlemmer fra Invocator. De var en stor del af miljøet i 90’erne, og spiller nu deres første koncert i 30 år på Death Coast Festival.”
En hyldest til Esbjerg
Selvom Death Coast Festival gerne vil have gæster til at rejse langvejs fra, så lader festivalens identitet sig ikke fornægte:
“Hele vores udseende med en grum fisker, ankeret og den rå havnefront er en reference til Esbjergs historie som havneby. Vi kunne sagtens have valgt noget blodigt med et mere typisk death metal udtryk, men festivalen skal også ses som en markant del af Esbjerg,” fortæller Morten Nissen, og uddyber:
“Festivalen hedder Death Coast af samme årsag. Death Coast – West Coast. Altså på vestkysten. Den tager udgangspunkt i Esbjergs historie, og derfor kan den ikke flyttes til en anden by.”
Er I bange for, at det måske kan fremmedgøre eventuelle gæster udefra?
“Overhovedet ikke. Alle er velkomne på Death Coast Festival. På nuværende tidspunkt har vi faktisk solgt flere billetter i København, end vi har i Esbjerg. Selvom festivalen tager udgangspunkt i Esbjergs historie, så er det på ingen måde en intern fest, hvilket også afspejles i programmet. Vi har enkelte lokale bands på, men derudover har vi bands fra hele landet samt et par store internationale headliners.”
Hvad glæder du dig personligt til at opleve på festivalen?
“Uh, der er meget! Personligt glæder jeg mig især til Vltimas. Jeg så David Vincet (sanger i Vltimas red.) med Morbid Angel på Tobakken i 1995, og nu har jeg chancen for at opleve ham på Tobakken igen. Derudover er det stort med gendannelsen af Maceration, det vil jeg ikke gå glip af. Og selvfølgelig Dark Funeral. Jeg kan se på deres videoer på Youtube, at de har et sceneshow uden lige med krigsmaling og flammer. Det bliver helt vanvittigt på Tobakkens store scene. Faktisk glæder jeg mig til det meste af programmet.”
Hvad er jeres ambition med Death Coast Festival i fremtiden?
“Vi vil gerne have det til at være en årlig tilbagevendende festival på Tobakken i Esbjerg. Vi vil gerne gøre det til en rigtig god helhedsoplevelse at besøge Esbjerg og Death Coast Festival. Både musikmæssigt og stemningsmæssigt. I år er første gang, så der vil helt sikkert være ting, vi kan gøre bedre i fremtiden. Men vi starter et sted.”
Death Coast Festival finder sted d. 10. og 11. juni – Læs mere om festivalen og programmet her.