Death Coast Festival vender tilbage til Tobakken i 2023: “Så længe folk har lyst til at komme, så vil vi gerne planlægge”

Den 10. og 11. juni blev den første Death Coast Festival nogensinde afviklet på Tobakken. Festivalen bød på et bredt line-up af nationale og internationale kunstnere indenfor death-, black- og thrash metal, en begivenhed som tiltrak gæster fra hele landet. Det er netop blevet annonceret, at Death Coast Festival igen finder sted på Tobakken d. 2. og 3. juni 2023. Vi har taget en snak med arrangør Morten Nissen om, hvordan han synes årets festivalen er gået, og hvad vi kan forvente til næste år.

I løbet af en weekend blev Esbjerg igen forvandlet til Danmarks metal hovedstad, en titel byen første gang blev tildelt i løbet af 90’erne. 16 dødsmetalbands fra ind- og udland spillede på Tobakken, og sortklædte fans med nitteveste fyldte byen og ikke mindst Tobakkens sale.

“Vi har ikke det fulde overblik endnu, men vi endte på omkring 400 gæster plus det løse. Cabinn var i hvert fald glade, de var fuldstændig booket ud” fortæller Morten Nissen med et lille smil. Han står, sammen med Michael Hvolgaard Andersen og René Blavnsfeldt, bag Death Coast festival.

Hvilke reaktioner har I fået på årets festival?

“Vi har faktisk kun fået rigtig gode reaktioner. Publikum, vores samarbejdspartnere og alle bands har kun haft positiv feedback, og mange spurgte ind til 2023 allerede under årets festival. Da Death Coast er en ny festival, så vidste folk ikke rigtig, hvad de gik ind til. Når de møder noget, som kører rigtig godt, så bliver de glade. Mange har fremhævet, at der var et godt udvalg af mad i boderne med næsten ingen kø, og så har vores Death Coast øl fra Fanø Bryghus fået gode anmeldelser. Derudover var alle bands rigtig glade for cateringen, backstageforholdene og sceneskiftene fungerede upåklageligt. Så alt i alt er vi som arrangører rigtig glade og tilfredse.”

Hvad var nogle af højdepunkterne for dig personligt?

“For mig var Vltimas et klart højdepunkt. Jeg så Morbid Angel optræde tilbage i 1995, men jeg har aldrig set David Vincent med Vltimas, så det havde jeg set frem til. Og de levede fuldt ud op til mine forventninger. Derudover var jeg spændt på gendannelsen af Maceration, men det er heller ikke nogen hemmelighed, at jeg kender bandet rigtig godt personligt. Så vil jeg også fremhæve Inquisitor som et højdepunkt, da hans koncert virkelig overraskede. Normalt er Inquisitor et live band med trommer, bas, guitar og det hele, men 14 dage før koncerten gik bandet og frontmanden hver til sit. Men han havde aldrig aflyst en koncert før i sin karriere, og det ville han heller ikke nu. Det er derfor første og nok også eneste gang, at Inquisitor kunne opleves i det format.”

“Vi vil optimere det hele”

Allerede få dage efter Death Coast Festival 2022 mødes de tre arrangører, for at evaluere på årets festival, og vurdere hvorvidt der er grundlag for en festival i 2023. De er dog ikke et sekund i tvivl:

“Death Coast er kommet for at blive! Så længe folk har lyst til at komme, så vil vi gerne planlægge.”

Hvilke erfaringer tager I med jer fra årets festival? Og hvad kan I gøre bedre næste år?

“Vi vil optimere det hele. Hele vores opsætning fungerer, men vi skal være skarpere. Når nu vi har afholdt festivalen én gang, så ved vi til næste gang hvor der kan opstå problemer eller hårknuder, og derfor kan vi komme dem i forkøbet. Vi vil også gerne gøre mere ud af udsmykningen og forpladsen. Vi havde vores Death Coast maskot med i år, men næste år vil vi gerne gøre det endnu mere personligt. Hvis vi kan sælge nok billetter til det, så skal hele forpladsen udnyttes til næste år.”

Lørdag eftermiddag startede med dig som talkshow vært til Death Coast Talks – Er det et format I vil dykke mere ned i fremadrettet?  

“Vi troede faktisk kun der ville komme en syv eller otte stykker til det, men fordi både Jacob Hansen og Jakob Schultz var med på idéen, synes vi simpelthen, at det var for dumt ikke at gøre det. Men næsten hele Tobakscaféen blev fyldt, og mange synes det var interessant og spændende. Så vi vil helt sikkert fortsætte med Metal Talks på den ene eller anden måde. Dødsmetal er heldigvis fyldt med gode og sjove historier.”

Har I allerede nu gjort jer nogle konkrete tanker om næste års festival? 

“Vi har netop sendt spørgeskemaer ud til alle, der har købt en billet online. Det vi vil gerne opfordre alle online billetkøbere til at besvare. På den måde kan man faktisk få indflydelse på næste års Death Coast Festival. Men vi har selvfølgelig også selv nogle planer, og vi er da også begyndt at række ud til eventuelle hovednavne. Jeg vil ikke komme ind på hvem endnu.”

Dark Funeral og Vltimas er begge store navne indenfor den ekstreme metal. Kan I matche det niveau en gang til?

“Det håber vi. Vi vil i hvert fald arbejde hårdt for det.”

Er Esbjerg tilbage på det ekstreme metal landkort?

“Ja. I hvert fald i den weekend, og det er en god start. Vi havde faktisk flere gæster fra andre byer end Esbjerg på festivalen, og jeg talte med rigtig mange af dem – både mens de var ædru, og da de var rigtig fulde. De tager gerne turen til Esbjerg igen.”

Læs mere om baggrunden for Death Coast Festival her.

Køb billetter til Death Coast Festival 2023 her.