“Der hvor jeg kommer fra, skal vi kæmpe en smule hårdere”

Lørdag den 25. juni går det løs med BLOK BEATS 2022, en urban endagsfestival i området omkring Stengårdsvej i Esbjerg. Den berygtede bydel havnede på regeringens ghettoliste i 2018, hvilket har skabt en del fordomme om Stengårdsvej, som BLOK BEATS gerne vil bryde med. På plakaten er blandt andre Amina, der selv har tilbragt mange år af sit liv i en “hård” ghetto.

“Stengårdsvej er ikke et farligt sted.”

Sådan lød det fra Anab Rage og Mai Eun Mee Holm Jensen, da de annoncerede BLOK BEATS festival i april. De vil, med festivalen, vise hele Esbjerg, at virkeligheden på Stengårdsvej er meget langt fra de flestes forestillinger om området. Det er en mission som BLOK BEATS aktuelle Amina støtter fuldt op om:

“Det er et fantastisk projekt, og en fed måde at lukke folk ind på. Ved at samle os artister, kan vi sammen vise alle, at stedet ikke er som de måske tror.”

Amina kommer fra Mjølnerparken på Nørrebro i København der, ligesom Stengårdsvej, er defineret som en ghetto:

“Det de fleste hører om Mjølnerparken, det passer slet ikke med virkeligheden. For mig har det altid været et stille og roligt sted med masser af kærlighed og sammenhold, og hvor folk er søde overfor hinanden. Hvis du nogensinde besøger Mjølnerparken, så er der en større risiko for at møde min mor end et bandemedlem,” fortæller Amina med et grin.

Derfor støtter hun op om BLOK BEATS den 25. juni, hvor hun sammen med Artigeardit, ICEKIID, Fouli, Omar og Jimilian er klar til at skabe en fest til ære for mangfoldigheden:

“Jeg glæder mig helt vildt! Jeg kender nogle af de andre artister ret godt, så vi skal virkelig hygge os. Folk kan forvente en fed dag med god musik og positiv energi.”

Kæmp for dig selv og det du tror på

Amina har, som tidligere beboer i Mjølnerparken, en meget anderledes oplevelse af den såkaldte ghetto, end den hun ser i tv og på sociale medier:

“Det gør mig rigtig ked af det, når jeg hører endnu en dårlig historie som i virkeligheden slet ikke passer. Hvis mediernes beskrivelse af Mjølnerparken er det eneste man nogensinde har hørt, så kan jeg godt forstå, at folk er bange. Det ville jeg også være. Men Mjølnerparken er ikke meget anderledes end alle mulige andre steder. Der hvor jeg bor nu, er det måske lidt flottere. Men i bund og grund er det præcis det samme; familier og naboer som hjælper hinanden på kryds og tværs.”

Hvilke fordomme har du mødt om Mjølnerparken og dig selv, fordi du kommer derfra?

“Jeg har haft veninder som ikke måtte besøge mig for deres forældre, alene fordi de mente det var farligt. Men de, der faktisk kom hjem til mig, de fik pludselig et helt nyt billede. Mjølnerparken og Nørrebro er et dejligt sted. Det er et mangfoldigt og multikulturelt område med mange etniske danskere, ikke kun muslimer. Det kan næsten føles som at være på ferie i udlandet, fordi der er så mange forskellige typer.”

Er du som musiker nogensinde blevet dømt på baggrund af, hvor du kommer fra?

“Ja, det kan man godt sige. Jeg har oplevet, at folk har nogle forestillinger om, hvem jeg er. Når man ser ud på en bestemt måde, og har en bestemt lyd, så bliver man hurtigt sat i bås. Men sådan er det jo ikke nødvendigvis. Jeg vil gerne hjælpe med at nedbryde den slags ubegrundede forestillinger, så det måske ikke sker for den næste generation af drenge og piger.”

Hvad gør du selv for at bryde med folks fordomme?

“Jeg arbejder hårdt. Jeg er konstant i studiet, jeg øver mine tekster, og jeg er meget selvkritisk, når det gælder min musik og mit udtryk. Der hvor jeg kommer fra, skal vi kæmpe en smule hårdere. Men hvis jeg fokuserer på mig selv og arbejder hårdt på mit håndværk som musiker, så viser jeg også min omverden, at der ikke er forskel på dig og mig.”

Kommer din baggrund til udtryk i din musik?

“Ja, det føler jeg. Jeg bruger mine forældres sprog i nogle af mine sange, og derudover synes jeg også man kan høre det på mine melodier. Det er ikke noget jeg tænker over, men det er noget jeg sætter stor pris på.”

Hvem har inspireret dig til at forfølge en karriere som musiker?

“Årh, der er så mange dygtige kvinder i musikbranchen som bare gør deres ting. Rihanna er en kæmpe inspiration. Hun kommer selv fra en lille bitte ø, men forfulgte sin drøm i USA, og bare se hvor hun er i dag. Hun betyder utrolig meget for mig. Det er generelt fedt med flere kvinder i musikbranchen, det betyder meget for de unge med gode forbilleder at se op til.”

Hvilket råd vil du give til en ung pige eller dreng, der føler sig begrænset alene på baggrund af, hvor de kommer fra? 

“Lad vær med at tænke på, hvordan andre ser på dig. Du kan ikke altid ændre folks holdninger. Men det du kan gøre, det er at fokusere på dig selv og dit arbejde. Det har krævet meget af mig at jagte min drøm. Jeg er mor til to børn, så alle mine beslutninger er både på vegne af mig og mine piger. Men jeg skriver tekster og øver til beats dagligt. Det tager tid og kræver disciplin, men med små skridt hver eneste dag kan man nå langt.”

Læs mere om baggrunden for BLOK BEATS her.

Køb din billet til BLOK BEATS 2022 her.