Fabräk repræsenterer en ny bevægelse for hvordan hiphop anno 2022 kan lyde: “Det skal føles som at blive slået i hovedet med et tungt objekt meget hurtigt!”

Anton og Sixten står bag Fabräk, der lynhurtigt har cementeret sig som et af tidens mest spændende bands med deres flabede og spyttende punk-rap. Sangen “DÅRLIGT” viderebringer en uforbeholden dom over alt fra Joe & the Juice og Frankies Pizza til Kähler vaser og Jeppe Kofod, mens deres seneste single “Jeg skater ik” viser en helt anden side af den energiske duo. Vi har talt med Anton og Sixten om musikken, attituden og hvorfor de ikke kan lide Joe & the Juice og Frankies Pizza.

Konfus er Tobakkens mest intime scene hvor nye artister og alternative genrer får plads til at vise sig. Det er her du kan opleve, hvad der rører sig i undergrunden – blandt andet de tatoverede københavnere bag gruppen Fabräk, der på kort tid har markeret sig på den danske musikscene. Det er svært at genrebestemme gruppen der på den ene side rimer og rapper, men samtidig henter elementer fra rock og punk. Men de er IKKE et punkband ifølge Sixten:

“Vi er mange ting, men vi er ikke et punkband. Vores musik er måske lidt punket, og mange folk synes vi ser punket ud. Men vi bliver aldrig et punkband.”

Hvem og hvad er Fabräk med jeres egne ord?

Anton: “Fabräk er Sixten, jeg og vores venner, der laver musik som skal spilles live, og som skaber en god stemning. Vi laver umiddelbar musik, du ikke skal tænke for meget over.” 

Sixten: “Vores fokus er, at musikken skal være en kæmpe dansefest, hvor du simpelthen ikke kan stå stille. Det er en masse hurtige rytmer og en tung bas.”

Anton: “Det skal føles ligesom at blive slået i hovedet med et tungt objekt meget hurtigt!”

Sixten: “Lige præcis haha, meget hurtigt!”

Hvor kommer navnet fra?

Anton: “Sixten og jeg gik en tur i indre by i København, mens vi snakkede om bandnavne. Så kiggede Sixten over på Refshaleøen, hvorefter han spurgte, om vi ikke bare kan kalde os Fabrik? Og det synes jeg lød fucking sejt, men jeg ville også gerne give det en metal-agtig vibe. Derfor smed vi et umlaut over a’et.”

Sixten: “Ordet fabrik har også nogle gode konnotationer i forhold til vores musik. Det er folkelig musik som favner bredt, den henvender til alle som gerne vil gå amok. Dem der ikke vil snakke så meget, men som hellere vil være til stede i koncerten, omsluttet af musikken i lokalet. Og så er rytmerne lidt fabriksagtige, med stempler der kværner derudaf.”

Anton: “Så er vi jo også en fucking maskine, haha.”

Inspiration og kedelige konforme kæder

Selvom Fabräk ikke ser sig som et punkband, så er der ingen tvivl om, at duoen henter inspiration fra et hav af forskellige genrer og artister. Mange har, ifølge bandet, sammenlignet dem med den britiske rapper Slowthai, og ved spørgsmålet om, hvor de konkret henter deres inspiration, svarer Anton hurtigt:

“Vi stjæler bare!”

Herefter siger Sixten med et grin:

“Vi tager sgu bare, det vi hører haha. Ej, det gør vi selvfølgelig ikke. Vores inspiration kommer især fra vores dagligdag i København med vores kammerater. Men meget af vores musik er også inspireret af eksempelvis et beat, og den følelse vi får, når vi hører det beat. Når Anton og jeg hører et beat, så er der ofte en bestemt stemning i sangen allerede før vokalen kommer på. Vi tilpasser ofte teksten til stemningen med sjove rim, kække vendinger og små referencer. Vi er jo rappere.”

Singlen DÅRLIGT har ligget i højeste rotation hos P3 og P6 Beat, og handler om alt det Anton og Sixten ikke kan lide. Men det skal måske ikke tages helt så bogstaveligt som det lyder.

Hvorfor kan I ikke lide Frankies Pizza, Joe & the Juice eller naturvin?

Anton: “Folk har faktisk misforstået det lidt, mange tror det er holdninger vi er klar til at dø for. Men sådan er det ikke. Jeg går sgu også på Joe & the Juice og drikker naturvin.”

Sixten: “Det handler om at tage fat i det, som vi alle sammen gør, og om ikke at blive alt for begejstret over konceptpizza til alt for mange penge. Det er pizza, og det er helt fint. It’s whatever, lad vær med at tisse i bukserne over det.”

Fra højre: Anton & Sixten

Dans med os

I er hurtigt blevet kendt som et energisk og intenst live band. Hvad kan vi forvente på KONFUS d. 16. april?

Anton: “En super fed koncert. Vi kommer altid med samme indstilling, hver eneste performance skal være det fedeste show. Vi trives rigtig godt med et energisk publikum, så vi håber altid på, at folk er i humør til at danse med os.”

Sixten: “Folk kan forvente den samme energi, som hvis vi står på Orange Scene på Roskilde Festival. Det er altid en kæmpe fest, når vi kommer.”

Hvordan hyper I jer selv op til en koncert?

Sixten: “Helt ærligt? Det gør vi faktisk ikke. Det sker bare.”

Anton: “En typisk koncertdag er ikke det mest hæsblæsende i hele verden. Vi mødes på Hovedbanegården kl. 12, hvorefter vi kører hen til spillestedet. Så er der en lydprøve, og hvis vi er rigtig heldige, så skal vi kun vente fem timer til koncerten starter. Hvis vi er uheldige, venter vi syv eller otte timer. Nogle gange er er det svært at blive mega hyped med så mange timer på sort kaffe og vingummier. Men det sker altid alligevel.”

Sixten: “Vi synes egentlig bare, at det er superfedt at komme ud og spille.”

Anton: “Det lyder lidt klamt, men vi er virkelig taknemmelige for, at vi kan bruge så meget tid på musik, som vi gør. Når folk hører os spille, så vil vi gerne overbevise dem om, at det var en god beslutning.”

Sixten: “Så vi glæder os mest af alt til at danse tæt med fremmede mennesker, svede lidt og få pulsen op.”

Læs mere om koncerten på KONFUS d. 16. april via linket.