Swan Lee vender tilbage til Tobakken efter 17 års pause. De spillede her for første gang i 2001 som opvarmning for Hotel Hunger til en flad halvtredser. Siden har de spillet som hovednavn, og forsanger Pernille Rosendahl har været forbi både solo og med bandet The Storm. Vi mødte hende og guitarist Jonas Struck til en snak om den kommende Swan Lee plade, om Esbjerg som koncertby, og om hvad vi kan forvente den 15. april.
I april 2022 skete det endelig. Pernille Rosendahl, Emil Jørgensen og Jonas Struck udsendte en pressemeddelelse med en kort og præcis melding: Swan Lee er tilbage og snart klar med både et nyt album og en turné.
“Det føles rigtig godt,” siger Pernille Rosendahl med et stort smil på læben, og fortsætter:
“Verden har ændret sig en del i de 17 år, vi har været væk. Én ting er at vi igen mødes som venner og skaber musik, hvilket vi har kæmpe optur over. Noget helt andet er at vende tilbage til en verden, der ser markant anderledes ud. Digitaliseringen har haft sit indtog, men vi er stadig et ret old school band. Vi har lavet et regulært album, som vi også gjorde i gamle dage,” fortæller forsangeren, hvortil guitarist Jonas Struck supplerer:
“Det er spændende at være i gang med nyt materiale. Men når vi rammer landevejen igen, så har vi selvfølgelig alle de gamle hits med. Den nye plade og de gamle bangere fungerer vanvittig godt sammen.”
Med store hits som Love Will Keep You Warm, I Don’t Mind og Tomorrow Never Dies kommer gendannelsen som en glædelig nyhed for mange danskere – heriblandt Tobakkens nuværende booker Sebastian Wolff, der i et tidligere interview har udtrykt begejstring omkring koncerten på Tobakken (læs mere her).
Tag os tilbage til første dag i øvelokalet. Sad de gamle hits stadig på rygraden?
“Vi mødtes fornyeligt med vores skønne orkester, der aldrig har spillet de gamle numre før. Vi startede med vores andet album, sommerfulgepladen, og seriøst … de numre, de spillede næsten sig selv! De sprang bare ud af øvelokalet. Det er først og fremmest et tegn på, at det er noget solidt materiale, men det er også et tegn på, at det gamle materiale går hånd i hånd med det nye. Derfor er vi enormt fortrøstningsfulde i forhold til at blande nyt og gammelt i de kommende koncerter,” fortæller Pernille Rosendahl, og Jonas Struck nikker:
“De to universer taler godt sammen. Det bliver fedt.”
Et fabulerende lydbillede uden knallertrock!
I de sidste 17 år har Swan Lee altid luret i baggrunden:
“Siden vi gik hver til sit, har jeg mest lavet filmmusik, men sangene har haft sit eget liv på radioen,” siger Jonas Struck, og kigger hen på Pernille Rosendahl:
“Men du har optrådt med flere af Swan Lee sangene i tiden efter?” hvortil hun svarer:
“Ja, musik er en sær størrelse. De stærke numre overlever i radioen, men som musiker er hver eneste sang man skriver en del af ens musikalske profil og hjerte. For mig har det været helt naturligt at genbesøge Swan Lee fra tid til anden.”
Hvordan har det været at genbesøge de gamle numre sammen?
Pernille Rosendahl: “Både godt og dårligt. Vi har taget enkelte sange helt ud af vores repertoire. Mest sådan noget ungdommeligt knallertrock som sangen Enter, der simpelthen er for kikset at spille som halvtredsårig. Men så er der andre sange – eksempelvis Piece of Mind – der er en mid-tempo country vise. Det lød så f@cking fantastisk, faktisk bedre end dengang!”
Jonas Struck: “Ja, det lød meget bedre. Vi har meget mere erfaring som musikere, og det kan virkelig høres.”
Hvor længe har I haft jeres retur planlagt?
Pernille Rosendahl: “Vi taler meget forsigtigt om muligheden i 2017, hvor vi også skriver det første nummer til den nye plade. Men det var først i 2020, i forbindelse med genudgivelsen af de gamle albums på vinyl, at vi kiggede hinanden dybt i øjnene: Skal det være eller skal det ikke være? Vi er alle fyldt 50 år, og hvis vi skal genbesøge Swan Lee, så skal det være nu.”
Hvilket nummer skrev I først?
“Divorce,” udbryder Rosendahl med et grin.
Hvad kendetegner den nye plade som helhed?
Pernille Rosendahl: “The Garden – som pladen hedder – handler om nysgerrighed. Det handler om at gå på opdagelse, og at stille sig nysgerrigt overfor alt fra musik til andre mennesker. Vi bruger haven som billedet på nysgerrighed. Hver gang du går i haven er der nye ting som åbenbarer sig. Nysgerrighed er samtidig også overskriften på den kommende turné.”
Selvom de to sanguniverser taler godt sammen, hvad adskiller så de nye sange fra de gamle?
Pernille Rosendahl: “I gamle dage havde musikken mange lag med strygere og så videre. Denne gang har vi fokuseret på, hvor lidt vi kan have på. Pladens første nummer River indeholder en sarthed, hvor der nogle steder kun er en akustisk guitar og vokal, mens det fuldstændig eksploderer andre steder. Det giver et større dynamisk rum, når man tør pille ting væk.”
Jonas Struck: “Der er store spændinger og stor dynamik på spil. Og måske er det et lidt abstrakt og fabulerende lydbillede. Tidligere var det mere klassisk poprock. Derudover er den nye plade mere ren i sit udtryk. Der er udstikkere som eksempelvis et countrynummer. Vi har prøvet finde frem til, hvad essensen af Swan Lee er.”
Pernille Rosendahl: “Det er materiale der skal spilles live. Et nummer som Divorce SKAL opleves til koncert, og et nummer som Don’t Know What To Do – der egentlig er et klassisk albumnummer – er legende og næsten barnligt live. Sangen får en helt anden farve end på pladen.”
En varm forbindelse til Esbjerg
Hvad er jeres forhold til Esbjerg som koncertby?
“Jeg har spillet meget i Esbjerg siden Swan Lee,” fortæller Pernille Rosendahl, og uddyber:
“Jeg har turneret solo i forskellige kirker, og jeg har været forbi byen flere gange med The Storm. Derudover besøger jeg faktisk Esbjerg to eller tre gange om året, da min valgte familie bor i Ribe. I den forbindelse handler jeg altid fisk på havnen i Esbjerg. Så jeg har en meget varm forbindelse til byen.”
Mange kunstnere beskriver Esbjerg som en “svær” by at imponere, med mange korslagte arme blandt publikum. Er det også jeres oplevelse?
Pernille Rosendahl: “Det er overhovedet ikke min oplevelse, og det er efter min mening en stor misforståelse. Korslagte arme i Esbjerg betyder ikke det samme som i Aalborg. Der er stor forskel på folkesjælen! Jeg interesserer mig meget for, hvordan folk er i forskellige områder af Danmark, fordi jeg har turneret i kirker de sidste otte år. Man skal kende sit område, og i Esbjerg ser jeg ikke et svært publikum, tværtimod. Jeg har spillet nogle rimelig rowdy koncerter i Tobakkens lille sal med The Storm. Esbjerg er en stor rockby, som jeg på ingen måder oplever som reserveret.”
Spørgsmålet jeg altid stiller kunstnere: hvad kan vi forvente til koncerten den 15. april?
Jonas Struck: “Det lyder måske lidt klichéagtigt, men det er lidt en rejse for både publikum og os, der byder på både gammelt og nyt.”
Pernille Rosendahl: “Vi nygifter os med vores publikum. Der vil være alle de sange som folk kender og elsker, men udover det vil vi pirre folks nysgerrighed. Det bliver helt sikkert en oplevelse, som man godt kan glæde sig til! Vi har desuden et stærkt hold med rundt. Norske ØYUNN varmer op, og hun er bare vanvittig sej. Og selv glæder vi os til at møde publikum. Vi kommer ud efter koncerten, og vi vil meget gerne hilse på så mange af jer som muligt.”

Swan Lee spiller på Tobakken den 15. april. Køb din billet her.