På Spot Festival med Sebastian Wolff

Fredag d. 6. og lørdag d. 7. maj gik det løs med Spot Festival 2022, en todages showcase festival i midten af Aarhus. Festivalens formål er at synliggøre musikkens vækstlag og talenter, og derudover er der rig mulighed for at dele viden og danne netværk med kollegaer fra både ind- og udland. Tobakkens musikbooker Sebastian Wolff deltog som både artist og repræsentant for Tobakken. Vi har talt med ham om, hvad Spot Festival kan gøre for nye kunstnere på den danske musikscene, hvorfor netværk er ekstra vigtigt for musikbranchen post corona, og ikke mindst om hvilke nye artister vi skal holde øje med i fremtiden.

Hvad er Spot Festival?

 “Spot er en branchefestival for både nationale og internationale aktører indenfor musikbranchen. Det kan være spillesteder som os, men også bureauer, PR-folk, managers, musikere og alle andre former for branchefolk. På Spot Festival har vi en unik mulighed for at opleve nye og spændende artister på den danske musikscene på ét sted. Artisterne spiller i det man kalder et showcase format, hvilket vil sige ét set af 30-35 minutter. På den måde er Spot Festival et slags udstillingsvindue til branchefolk.”

Hvorfor deltager Tobakken på Spot Festival?

“Det gør vi først og fremmest, fordi vi er en del af musikbranchen. Vi skal være opdateret på, hvad der rykker. På Tobakken vil vi gerne præsentere kunstnere tidligt, og der giver Spot Festival os en unik mulighed for, at få indblik i nye og spændende navne. Derudover har Spot Festival skabt en kultur for at holde møder og snakke med andre branchefolk, som jeg normalt kun kommunikerer med over telefon eller e-mail. At netværke med branchen er en stor del af Spot Festival, og en vigtig og essentiel grund til at deltage for Tobakken.”

Hvorfor er det vigtigt at netværke med andre i branchen?

“Det er vigtigt fordi, det giver os alle en bedre forståelse for hinandens arbejde. Corona har tydeliggjort, hvorfor vi er nødt til at stå sammen som branche, da kulturlivet er meget uforudsigeligt. Vi skal være omstillingsparate, og vi skal hjælpe hinanden. Som både booker og turnerende musiker har jeg en forståelse for to forskellige sider af branchen, og derfor ved jeg hvor vores interesser mødes. I sidste ende vil musikere, bureauer, pressen og spillesteder det samme – sælge billetter til gode oplevelser.”

Du har selv deltaget i Spot Festival som musiker – Hvilken betydning har Spot Festival haft for Kellermensch?

“Spot Festival kan især hjælpe nye artister med en drøm om udlandet. Det er en weekend hvor resten af verden kommer til Danmark. Kellermensch deltog som kunstner på Spot Festival i maj 2009, hvilket resulterede i et samarbejde med den engelske manager Tim Hole. Han var på Spot Festival med en række andre branchefolk fra England, og de så alle sammen vores koncert. Det førte til, at vi i december lavede en radiosession med britiske Radio XFM, hvilket førte til endnu en radiosession i England i januar 2010 med BBC.”

Hvilke gode oplevelser havde du selv som booker på årets festival?

“Årh, der var mange gode. Jeg så nogle navne, som jeg i forvejen havde et godt øje til. Eksempelvis GOSS, der har spillet fantastiske koncerter på KONFUS og Made in Esbjerg, og desuden kommer til Fanø Vesterland til september. Han er en vanvittig performer. På Spot Festival sluttede han koncerten af, med at gå udenfor og spille videre på taget af et cykelskur. Derudover fik jeg set Fabräk, som jeg desværre gik glip af på KONFUS. Jeg hørte virkelig meget godt om den koncert, Jan (Lauersen, guitarist i Kellermensch red.) sagde, at det havde været den vildeste oplevelse. Og det kan jeg kun give ham ret i, de fik taget til at lette i Ridehuset. Der må have været mere end 2000 mennesker.”

GOSS, Made in Esbjerg 2022. Foto: Peter Langwithz Smith

Hvilke artister skal vi holde øje med i fremtiden?

“Udover både GOSS og Fabräk, så vil jeg klart holde øje med Charlotte Amalie. Hun spiller dansksproget popmusik med personlige og stemningsfulde tekster. Hende vil jeg helt sikkert følge fremadrettet. Derudover fik jeg bekræftet min gode fornemmelse omkring Zar Paulo, der spiller på KONFUS til november. Ellers vil jeg også holde øje med School of X. Jeg så dem desværre ikke selv på Spot, alene fordi der var så mange mennesker, at jeg ikke kunne komme ind. Men det er jo et godt tegn, og en del af præmissen på Spot Festival.”