Den 25. juni var græsplænen foran SDU i Esbjerg for en dag forvandlet fra fodboldbane til festivalplads med over 800 gæster. Der var en basketball bane, en streetdance workshop, graffiti malere, flere forskellige madboder og selvfølgelig en passende scene hvor seks af tidens mest aktuelle danske hiphop artister spillede. Et sådant arrangement er en lang og dynamisk proces, men det er ifølge Tobakkens tekniske chef Poul Erik Lykke hele arbejdet værd.
Hvordan bygger man en festivalplads fra bunden? Det spørgsmål fik Poul Erik Lykke (bedre kendt som Nold) i starten af det nye år, da idéen til BLOK BEATS – en urban festival i Esbjergs mest berygtede bydel – for første gang så dagens lys. Heldigvis har Nold mere end 50 års erfaring med større koncertproduktioner:
“Sådan en proces starter med rigtig mange møder mellem os på Tobakken, Esbjerg Kommune og Anab (Rage red.) og Mai (Eun Mee Holm Jensen red.). Vi skal have styr på hvad der skal ske, og hvad ambitionsniveauet er. Når der er styr på den del, så kan jeg lave en plan for hvor stor scenen skal være, hvor stor pladsen skal være, hvor mange toiletter vi skal bruge osv. Så laver vi en tegning af pladsen som skal godkendes hos politiet tre måneder før arrangementet, og derudover skal en tegning sendes til bygningsinspektoratet, der godkender alle byggetilladelser herunder dem for festivalpladser. Det er en lang og dynamisk proces med mange ændringer og rettelser undervejs,” fortæller Nold efter et yderst vellykket arrangement.
BLOK BEATS er støttet af Statens Kunstfond gennem 6705+, et projekt der gennem de sidste tre år har arbejdet med at skabe kunstoplevelser i området omkring Stengårdsvej. Johanna Lassenius fra Kunstfondens sekretariat, der har været med i arbejdsgruppen bag 6705+ Statens Kunstfond, udtaler følgende ved spørgsmålet om, hvorfor kunstfonden støtter projekter som BLOK BEATS:
“Det særlige ved BLOK BEATS er, at det er de unge på Stengårdsvej, som har formuleret et konkret ønske om en festival i området. Derfra er idéen vokset, og flere gode kræfter har arbejdet intenst sammen om at tage festivalen til det professionelle niveau, vi oplevede i lørdags.”

Har andre gennemført lignende projekter med støtte fra jer?
“Nej, ikke på samme måde. 6705+Statens Kunstfond har været en særlig satsning. Her har alle kunstområder foldet sig ud i forskellige projekter – scenekunst, litteratur, billedkunst, kunsthåndværk, design, arkitektur. Med BLOK BEATS har der været fokus på livemusik. Men andre områder har også været inde over. Fx design af festivalens visuelle identitet og workshops, hvor unge har været med til at bygge møbler til festivalpladsen af gamle skabsdøre. I Kunstfonden har vi lært en masse nyt i det her projekt. Og de erfaringer vi har gjort os, vil vi gerne bruge i nye sammenhænge.”
Nold tilføjer hertil:
“Hele idéen med arrangementet er integration og samarbejde. Og det har efter min mening været et yderst velfungerende samarbejde mellem os, Esbjerg Kommune, Statens Kunstfond og repræsentanterne fra Stengårdsvej.”
800+ timers arbejde
Det kan lyde som enkel og ligefrem proces, og det er helst også sådan det skal fremstå for de mange gæster på dagen. Men der ligger mange timers arbejde bag et event som BLOK BEATS:
“Jeg har brugt omkring 3 ugers arbejde i forberedelsesfasen, og derudover har jeg haft omkring 80 timers arbejde i ugen omkring arrangementet. Sebastian (Wolff, Tobakkens booker red.) har nok brugt det samme. Resten af Tobakken har spædet til med minimum 400-500 timer inklusiv opsætning, afvikling og nedpakning. Et arrangement som BLOK BEATS er ikke noget man kan klare selv, det kræver mange forskellige kompetencer. Derfor har alle på Tobakken været involveret, lige fra teknisk afdeling til IT, marketing og administrationen. Vi er stadig ved at opgøre det præcise antal af timer.”
Har Tobakken erfaring med produktioner udenfor egne rammer?
“Jeg har lavet koncerter i mere end 50 år, og der har været rigtig mange ting udenfor huset. I vores organisation har vi eksempelvis bygget store koncerter op i Dokken, og det er næsten mere besværligt end et arrangement som BLOK BEATS. Derudover har vi lavet Made in Esbjerg i mange år, og lige om lidt skal vi i gang igen med Tall Ship Races. Det kører hele tiden. Selvom vi er få, så skaber de kræfter vi har, et fantastisk grundlag for den type afvikling. Vi laver det ikke hver dag, men vi ved alligevel præcis, hvad vi skal gøre.”
Hvad er den største forskel på en koncert på Tobakken og en produktion som BLOK BEATS?
“Til BLOK BEATS skal vi bygge alt fra bunden, lige fra strøm og toiletfaciliteter til scene og brandveje. Men selve afviklingen er den samme. Når der er styr på rammerne, så kan vi afvikle koncerter overalt i verden. Når det er showtime, så er der ingen forskel.”
Hvilke udfordringer har I mødt undervejs i projektet?
“Jeg har faktisk ikke oplevet de store benspænd. Det jeg har haft mest ondt i maven over, det er nok selve pladsen. Jeg har været ude på plænen på Degnevej mindst 20 gange i dårligt vejr gennem det sidste halve år, for at se hvad der sker når det regner. Det er vigtigt at lære pladsen at kende, så man ved hvad den kan holde til.”
Er BLOK BEATS arbejdet værd?
“Ja for helvede! Efter min mening bør vi gøre det langt oftere. Projekter som BLOK BEATS skaber samhørighed – både internt og eksternt. At bygge noget op fra bunden kræver teamwork, og at alle tager ejerskab. Arrangørerne, Esbjerg Kommune og alle på Tobakken vil gerne have det her projekt til at lykkedes. Vi vil vise, at vi som organisation og by kan skabe noget udover det sædvanlige. Sådanne projekter ryster os sammen. Og når det går, som det gjorde med BLOK BEATS, så går vi alle derfra med ret ryg og en stolthed over det, vi sammen har præsteret.”
Johanna Lassenius fra Statens Kunstfond er heller ikke i tvivl om, hvorvidt det er arbejdet værd. Hun deltog selv i arrangementet:
“Det var så vildt. En helt fantastisk stemning på festivalpladsen, hvor unge gav den gas helt oppe ved scenen, mens familier tog det lidt mere roligt i baggrunden. Artisterne kom med god energi. Der var et professionelt maskinrum til at få det hele til at køre. Gode, sjove workshops og rigtig lækker mad. Jeg skal helt sikkert afsted igen, hvis der bliver en festival igen til næste år.”
Til spørgsmålet om, hvad et projekt som BLOK BEATS giver en by som Esbjerg siger hun følgende:
“Det skærper opmærksomheden på behovet for mangfoldighed i kulturtilbud. Og måske også på hvordan kunst kan være med til at forstærke de ressourcer og drivkræfter, der allerede er i et område.”
Er BLOK BEATS en succes set fra kunstfondens perspektiv:
“Ja. Og det har været så fedt at opleve, hvordan der hele vejen rundt har været både mod og nysgerrighed til at kaste sig ud i noget nyt sammen. Her tror jeg alle på en eller anden måde har rykket sig undervejs i processen.”
BLOK BEATS 2022, Fotograf: Simon Melhus