Simon Kvamm har et helt særligt forhold til vestkysten: “Da jeg startede med at turnere, var Esbjerg et frygtet sted”

Den 11. november spiller Simon Kvamm, Árni Bergmann og Morten Gorm, der tilsammen udgør Hugorm, på Tobakken for anden gang siden gruppens start i 2017. Sidste gang var koncerten underlagt strenge corona restriktioner, hvilket lagde et ekstra pres på det relativt nye electro-rockband, da de skulle optræde for det esbjergensiske publikum. Næste gang bliver det en væsentlig anden oplevelse, ifølge den erfarene frontmand.

Det er ingen hemmelighed, at vestkysten betyder meget for Simon Kvamm. I 2012 hylder han Vesterhavet på Nephew sangen Hjertestarter, og i 2015 flytter han og hele familien selv til Klitmøller:

“Vesterhavet er en fantastisk rå og utæmmet kraft, det er noget af det vildeste i den danske natur. Da jeg skrev sangen om Vesterhavet sad jeg i København, men jeg længtes efter noget andet. At længes efter noget er en naturlig drivkraft som sangskriver, men det endte faktisk med, at jeg og familien flyttede til Klitmøller i fire år. Det var i den periode, at Hugorm blev dannet.”

Hugorm Pressefoto (TERRITORIUM)

Hugorm er, ifølge Kvamm, et musikalsk eksperiment:

“Der er stor forskel på Hugorm og Nephew. Indadtil fungerer Hugorm mere som en producer trio end et band. Udadtil kan det kaldes et musikalsk eksperiment – hvordan kan man lave musik når man er over 40 år gammel, uden at det involverer en akustisk guitar og en barstol? Hugorm bygger på en lyst til at lege og eksperimentere, og så er der en god del humor indover.”

Det var Árni Bergman, mangeårig tekniker for Nephew, der i første omgang tog fat i Simon Kvamm omkring et nyt projekt, efter Kvamm flyttede til Klitmøller. Det ene tog det andet, som han selv beskriver det, og før han vidste af det, var han i fuld gang med et nyt musikprojekt. Bandet fik dog ingen nem start – hverken i Esbjerg eller på landsplan.

Respekten og ydmygheden ved at starte forfra

Hugorm så dagens lys i 2017 med intentionen om at starte forfra:

“Det er klart, at der nogle døre som åbner sig, fordi jeg er med. Men det er kun i begyndelsen. Hvis musikken og projektet ikke holder i sig selv, så bliver vi ikke inviteret ind en anden gang,” forklarer Simon Kvamm, og siger derefter:

“Men det var jeg indstillet på. Derfor skulle vi også lige prøve projektet af, inden den reelle turné startede. Så vi tog på disko tour!”

En disko tour eller diskoteksturne er en måde at turnere på, der oftest ses indenfor hiphop:

“Vi tog en tur rundt på diverse diskoteker to weekender i streg, hvor vi spillede 3 jobs hver nat fredag og lørdag. Vel og mærke med musik som ingen kendte, og foran et meget ungt publikum. De kendte hverken noget til os eller mig. Det gjorde vi for at hærde os lidt. Og det var en hård omgang! Vi endte blandt andet med at spille for nul mennesker på et diskotek kl. 03 en lørdag nat i Helsingør. Der var vitterligt kun personalet.”

Det må have været en meget anderledes oplevelse, end det du er vant til fra Nephew?

“Det er noget helt andet end at spille i Blue Water Dokken og på Orange Scene. Den oplevelse gav os helt sikkert noget. Hele respekten og ydmygheden ved at starte forfra, det går helt ind i DNA’et og grundindstillingen i Hugorm. Jeg var klar på modvind med Hugorm.”

Hugorm er siden blevet kendt som et vildt live band, men sidste gang i spillede på Tobakken var under strenge corona restriktioner. Hvordan påvirkede det jeres show?

“Det påvirkede os meget, der var jo alt muligt vi ikke kunne. Men vi kan godt lide dogmer! Nu måtte publikum nærmest ikke deltage, de skulle sidde ned, og de måtte ikke synge med. Det virker helt skørt nu, men sådan var det. Det tvang os til at underholde ENDNU mere. Vores opgave blev, at få vores sange endnu mere udover scenekanten – og med underholdning imellem sangene. Derfor endte vores show med at bære mere præg af en form for dramatisk forestilling, mere end en koncert. Restriktionerne krævede virkelig, at man som kunstner havde noget at byde på. Nu hvor folk igen må stå op, så virker det helt let.”

Esbjergenserne er svære at imponere

Når Hugorm igen gæster Tobakken den 11. november bliver det uden corona restriktioner:

“Selvom jeg er flyttet tilbage til København, så holder jeg stadig meget af at spille på vestkysten. Og Tobakken er helt sikkert et af de mest vestkyst-agtige steder efter min mening. Og det mener jeg oprigtigt. Da jeg startede med at turnere, var Esbjerg et frygtet sted blandt musikere.”

Hvorfor var Esbjerg et frygtet sted?

“Fordi Esbjerg havde ry for, at de er svære at imponere. Der er flere korslagte arme blandt publikum, og de fleste forholder sig mere skeptisk til musikken. Det var i hvert fald, hvad jeg hørte rundt omkring. Men jeg har heldigvis altid haft gode oplevelser i Esbjerg og på Tobakken. Der har altid været god stemning, men det er helt sikkert en form for aggressiv kærlighed. Jeg kan godt forstå, at nogle bands kan blive skræmt af det.”

Hvad kan esbjergenserne forvente den 11. november?

“De får mulighed for at få renset ud, ligesom vi gør det på scenen. De kan danse og synge, men de kan også komme af med noget vrede og indestængt raseri. En Hugorm koncert efterlader dig med samme fornemmelse, som hvis du havde været til Linie 3 kombineret med Metallica. Musikken er noget andet, men oplevelsen, fornemmelsen og energien man forlader koncerten med, er derhen ad,” siger Simon Kvamm med grin.

“OG! Så skal folk se vores tøj-linje. Jeg vil ikke engang kalde det merchandise. Morten Gorm, vores guitarist, har sammen med sin ekskæreste (stylist Mea Libak Grønkjær red.) købt bunkevis af genbrugstøj, og stylet hver enkelt del med Hugorm tryk eller brodering. De designer og trykker unikke stykker merchandise ud af genbrugstøj, og derfor rejser vi rundt med en større kollektion. Køber du en t-shirt til vores koncert, så er du den eneste med netop den t-shirt.”

Hugorm unika merchandise. Foto: Simon Staun

Hugorm spiller på Tobakken den 11. november. Køb din billet her.