“Vi udfordrer den hurtige spotify tilgang til musik!”

ORM har gjort, hvad kun få black metal bands har formået. Politiken kaldte gruppens album IR fra 2019 for en nyklassiker i dansk metal, og deres seneste udgivelse INTET-ALTET har ligeledes fået ros og gode anmeldelser i niche- såvel som mainstream medier – heriblandt 6 ud af 6 stjerner i Gaffa. Vi har talt med guitarist og sanger Simon Sonne Andersen om anerkendelse, inspiration og hvorfor alle med et hjerte for musik kan få en stor oplevelse, når ORM gæster Tobakken den 22. oktober.

92 minutter og syv sekunders musik fordelt på fire sange på mellem 19 og 25 minutter hver. Det er sådan det bornholmske black metal band ORM’s nyeste plade INTET-ALTET er skruet sammen. Lange, tunge og dystre sange i en genre som black metal er ikke ligefrem opskriften, hvis man som kunstner ønsker en bred anerkendelse. Men det har alligevel vist sig som vejen frem for ORM:

“Det er selvfølgelig et kæmpe skulderklap. Det betyder faktisk endnu mere, når man ikke har en intention om kommerciel anerkendelse. Vi har lavet en plade på halvanden time med black metal, hvilket i sig selv er et rimelig ekstravagant og prætentiøst projekt. Den brede dækning viser, at vi måske har ramt et eller andet,” fortæller guitarist og sanger Simon Sonne Andersen, der sammen med Theis Wilmer Poulsen (guitar og sang) og Adam Schønemann (trommer) udgør den kreative kraft i ORM. Dertil har de en også en bassist med, når de spiller koncerter.

Hvad tror du, I har ramt med jeres musik?

 “Jeg tror det handler om formattet og sangskrivningen. Vores musik kræver en hengivenhed til øjeblikket, når man lytter til pladen. Tendensen i meget populær musik er lidt en anden, hvor vi måske er lidt reaktionære. Vi udfordrer den hurtige spotify tilgang til musik. Og det tror jeg går lige ind hos musiknørder som os selv, der savner et modspil til hurtige singler. Så er det faktisk lige gyldigt om det er jazz eller black metal.”

ORM er netop nu på turné med deres seneste plade INTET-ALTET.

Spaghettiwesterns, symfonier og musikalsk stopdans

Black metal opstod i 1980’erne med bands som Hellhammer, Bathory og Venom, men lyden de fleste forbinder med genren blev defineret af blandt andre Mayhem, Darkthrone og Burzum. Musikken kan bedst beskrives som en blanding af rå thrashmetal og tung dødsmetal.

Er ORM et atypsik black metal band?

“Ja, det er vi nok,” svarer Simon Sonne Andersen, og uddyber:

“Mange synes måske slet ikke, at vores musik er black metal. Det er helt fair, jeg kalder det faktisk selv storslået og atmosfærisk metal. Vi bruger mange tydelige virkemidler kendt fra black metal til at binde de store flader sammen i vores musik. Men vi henter også inspiration mange andre steder, vi har ingen intentioner om at gøre noget rent.”

Hvordan adskiller I jer fra andre bands indenfor black metal?

“Vores fokus er på den auditive fortælling og rejse, hvor lytteren tages fra et sted til et andet. Det gælder både de enkelte sange, men det er også et gennemgående træk på den nye plade, der er opdelt i livsfaser. Formattet fordrer en helt anden måde at opbygge sange på, og det indebærer meget andet end metal musik. Vi vil gerne gøre musikken spændende gennem opbygning og suspense, og derfor brugte vi meget tid på overgange i vores sange. Noget af det mest udfordrende i sangskrivningen ligger for os i overgange. Det må for alt i verden ikke blive en musikalsk stopdans hvor det først er hårdt, så er det stille, men så bliver det hårdt igen. Derfor dykkede vi meget ned i opbygning og overgange i vores kompositioner.”

Hvor henter i konkret jeres inspiration?

“Vi er selv meget glade for soundtracks og symfonier. Lyduniverser som skaber stemninger. Vi har denne gang brugt både trompet, violin og analog synthesizers. Vi bruger en masse virkemidler til at illustrere de fire forskellige livsfaser på pladen. Helt konkret kan du høre stykker på pladen der minder om noget fra en spaghettiwestern af filmkomponister som Ennio Morricone, men så er der også elementer med et hint af serien Twin Peaks. Vi vil gerne skabe billeder for folk gennem musikken. På den måde forholder vi os meget frit til musikken og genren.”

Er det svært at være progressive indenfor en genre som black metal?

“Jamen det er ikke en klub, vi nødvendigvis vil være en del af. Hvis black metal fans kan lide, det vi laver, og kan omfavne det, så er de velkommen til det. Men vi laver først og fremmest musik for os selv, og alle dem der kan finde noget i det. Men for at svare på spørgsmålet, så tror jeg det ER svært at være progressiv indenfor black metal. Men det er ikke vores intention at blive opfattet som et rendyrket black metal band.”

En storslået lytteoplevelse

ORM spiller på Tobakken den 22. oktober sammen med bandet Offernat, og der er ifølge Simon Sonne Andersen noget at hente for alle med et hjerte for store musikoplevelser:

“Vi gør meget ud af, at der ikke skal være for stor forskel fra pladen til live-oplevelsen. Derfor er vores sange også primært indspillet live. Den bølge man oplever live, når man stiger og falder i tempo, den er også til stede på pladen. Det er med til at gøre musikken levende.”

Hvad byder en koncert med ORM på?

“Vi prøver at prioritere de forskellige elementer som synthesizers og violiner så godt som muligt, og vi havde det helt store set-up med til vores release. Der spillede vi faktisk den nye plade ud i en køre. Et halvanden times maraton show – det var en sindssyg oplevelse. Det er hårdt, men også en vildt forløsende oplevelse. Det er specielt, og vi har kun prøvet det to gange indtil videre. På denne turné er set-uppet lidt mindre alene på grund af logistikken, og vi har cuttet lidt i tiden. Vi har et sindssyg fedt orkester med (Offernat, red.) som også skal have plads.”

Hvad kan vi forvente på Tobakken den 22. oktober?

“I kan forvente en storslået lytteoplevelse. Vi spiller side A, B og D fra pladen. Vi har fjernet den lange, stille og instrumentale side, så vi ender med et show på omkring en time og et kvarter. Og vi lover, at vi er rigtig varme. Vi er mere øvet nu, end vi var til vores release.”

Hvis man ikke er metal fan, kan man så stadig få en noget ud af koncerten?

“Ja, helt sikkert. Vi kommer ud i alle afkroge af det musikalske. Lige fra det helt stille og skrøbelige til den kaotiske og massive lydmur. Og vi leverer det som verdensmestre!”

ORM spiller på Tobakken den 22. oktober med Offernat. Køb din billet her.