“Vores mest unikke selling point er, at vi rent faktisk er de eneste i Danmark”

Den 13. og 14. maj går det løs med Fuzztival på Tobakken. Festivalen tager afsæt i en musikgenre, der udspringer af 60’erne og 70’ernes rockmusik med bands som Led Zeppelin og Black Sabbath, og festivalen er i dag den eneste af sin slags indenfor landets grænser. Vi har talt med Bo Sejer der, sammen med Thomas Sørensen, står bag konceptet og festivalen.

Fuzztival starter i 2018 som en mindre begivenhed i byparken i Esbjerg, men er i dag en reel festival med nogle af fuzz-genrens største navne på plakaten. Bo Sejer og Thomas Sørensen kommer på idéen over et par øl i deres øvelokale, efter både Kildemose Festival og Copenhagen Psych Fest lukker ned i hhv. 2016 og 2017:

“Vi mangler et samlingspunkt til sommeren. På det tidspunkt er mange i vores vennegruppe stadig studerende, så en tur til udlandet er udelukket, da det simpelthen er for dyrt. Som aftenen gik, bliver vi i stedet mere og mere kåde på, bare at starte vores egen festival,” fortæller Bo Sejer med et lille grin.

De to venner får et tilskud på 15.000,- til et kulturelt arrangement fra Esbjerg Kommunes kulturpulje, hvilket er startskuddet til Fuzztival:

“Det første år fik vi en masse af vores bekendte i miljøet omkring til at spille. Vi lånte scenen i byparken, vi skaffede en lydmand med noget grej, og så fik vi Fanø Bryghus til at levere lidt øl. Så samlede vi ellers bare alle vennerne til det, der på det tidspunkt var et gratis arrangement. Og det gik faktisk meget godt, så vi blev hurtigt enige om at gøre det til en reel, årlig festival.”

Året efter flytter festivalen op på Huset (de studerendes hus), hvorefter de i 2020 rykker til de nuværende rammer på Tobakken. I år fejrer festivalen femårs jubilæum, hvilket publikum i den grad skal mærke:

“Vi har lagt 50 procent mere økonomi i booking-delen, så vi kan præsentere nogle større navne og flere headliners. Jubilæet bliver i den grad fejret!”

“Vores dårlige joke endte med at blive navnet på festivalen”

Ordet “fuzz” dækker over den karakteristiske lyd af forvrængede guitar, noget man begyndte med tilbage i 60’erne med ønsket om lyden af noget andet end den rene guitar gennem en forstærker:

“Det er lyden man ofte forbinder med de gamle 60’er og 70’er bands som Led Zeppelin, Black Sabbath og Jimi Hendrix. Fuzztival fokuserer på de genrer som opstår gennem 90’erne som dessert rock, psych, og senere hen også doom, der alle kommer fra den gamle 70’er rock” forklarer Bo Sejer, og fortsætter:

“Navnet Fuzztival stammer fra den første aften i øvelokalet. Thomas og jeg har altid haft en intern ting med dårlige puns, og i løbet af aftenen har en af os nævnt ordet Fuzztival. Den aften grinte vi faktisk bare lidt af det. Men vores dårlige joke endte med at blive navnet på festivalen.”

Hvad gør Fuzztival unik? 

“Vores mest unikke selling point er, at vi rent faktisk er de eneste i Danmark. Der har været forsøg på andre festivaler med afsæt i fuzz-genren før, men de fokuserede ofte kun på en lille del af miljøet. Vi vil gerne repræsentere hele miljøet, lige fra den psykedeliske rock til den tunge doom.”

Hvad kendetegner musikken på Fuzztival?

“Noget af det, der også gør os unikke, er alsidigheden i vores genre. Der er syre rock eller retro rock med bands som med vilje kigger mod 70’erne, eksempelvis Uncle Acid and the Deadbeats. Så er der doom genren med bands som Sleep, og Kyuss med Josh Homme i front er et af de mest succesfulde bands indenfor dessert rock eller ørken rock, en genre der startede i ørkenlandskaberne i USA.”

Hvad gør det til særlige genrer indenfor rock?

“Mange tror Fuzztival er en heavy metal festival, men det synes vi overhovedet ikke. Enkelte af de tungere doom bands kan godt læne sig lidt op af metal genrens brutalitet, men lydbilledet er noget helt andet end metal. Hvis man definerer rock som lyden af de klassiske rockbands fra 70’erne, så er fuzz egentlig bare en videreudvikling af det. I forhold til radiorocken, så er den største forskel sandsynligvis længden og kompositionen på numrene. Sange er ofte op til 10 minutter lange, der er ikke altid særlig meget vokal, eller i hvert fald lange instrumentale passager mellem vokalen. Og det er ikke særlig radiovenligt.”

Er der noget I gerne vil sige, til dem der ikke kender til Fuzztival?

“Tag chancen! Vi siger det altid til vores familie og venner. Hvis du kan lide rockmusik, så er der med garanti også noget på Fuzztival, du gerne vil høre. Det er i sidste ende bare en god gedigen rockfestival.”

Femårs jubilæum

Den 13. og 14. maj går det løs med Fuzztival for femte gang, og det skal i den grad fejres. På plakaten finder man store navne som svenske Truckfighters, britiske Conan og polske Dopelord. Sidste år satte corona en stopper for de udenlandske navne:

“Sverige lukkede ned, Norge lukkede ned, og Tyskland lukkede ned. Sidste år aflyste næsten hele vores line-up 14 dage før festivalen, men vi oplevede alligevel en kæmpe opbakning. Mere end halvdelen af billetkøberene valgte at beholde billetten til dette års festival, og næsten lige så mange købte faktisk billet til sidste års minifestival.”

Hvilke udfordringer har I haft med dette års festival?

“Rigtig mange turnéer er udskudt i to år på grund af corona. Det har været et stort logistisk puslespil at få de rigtige bands på. Men det gik op i sidste ende.”

Hvad kan publikum forvente til årets festival? 

“Publikum kan forvente store bands i højeste kaliber. Programmet er fyldt med nogle af de bedste indenfor vores genre, og der vil være musik næsten uafbrudt fra vi åbner dørene, til vi lukker. Derudover bruger Thomas og jeg altid en uge af vores sommerferie op til festivalen på at gøre klar på Tobakken. De fysiske rammer og omstændighederne omkring det at være på festival er lige så vigtig som musikken, de skal indbyde til, at publikum nu er i en anden kontekst.”

Hvad er jeres ambitioner for festivalen?

“Ambitionen er, at Thomas og jeg bliver ved med at lave festival hver år, så længe vi synes det er sjovt. Det er frivilligt, vi tjener ingen penge, og vi er begge amatører indenfor festival produktion. Vi samarbejder heldigvis med en masse professionelle mennesker, og derfor ser festivalen også professionel ud. Men vi gør det, fordi vi har en fest hvert år, og fordi vi synes det er rigtig sjovt.”

Læs mere om Fuzztival her.